Help

Tipuri de Licitatii
Licitatiile pe acest site se impart in "licitatii standard" sau "licitatii olandeze".Daca vanzatorul are numai un articol de pus la licitatie, aceasta este o licitatie "Standard". In mod normal, daca vanzatorul are doua sau mai multe articole de acelasi fel de vanzare, aceasta va fi o "Licitatie Olandeza". Aceste doua tipuri de licitatii sunt descrise mai jos:

LICITATIA STANDARD
Intr-o licitatie standard, toti ofertantii sau licitatorii oferteaza impotriva fiecaruia din ei si ofertantul cu suma cea mai mare castiga articolul, cu conditia ca oferta castigatoare sa fi depasit "suma rezervata" adica o suma secreta stabilita de catre vanzator in timpul procesului de listare. La o licitatie standard, poate fi un singur castigator.

LICITATIA OLANDEZA
La o licitatie olandeza, vanzatorul ofera doua sau mai multe articole de acelasi fel spre vanzare. Spre deosebire de o licitatie standard, o licitatie olandeza POATE AVEA MAI MULTI CASTIGATORI!

Fiecare licitator oferteaza fie pe toata cantitatea de articole sau doar pe un anumit numar dintre acestea si indica pretul pe care doreste sa-l ofere pe un singur articol. La sfarsitul licitatiei, fiecare castigator va achita toate articolele la acelasi pret ofertat de fiecare in parte, care este oferta cea mai mica valida. Daca exista mai multe oferte castigatoare valide decat pot fi acoperite de catre oferta vanzatorului, prioritatea este stabilita in functie de cine a licitat primul.

Pentru a supra-licita un alt ofertant, o licitare trebuie sa contina o suma mai mare per articol decat celelalte oferte, indiferent de numarul de articole pe care se liciteaza.

Iata un exemplu pentru clarificare:

Un vanzator listeaza o licitatie olandeza cu 5 articole.

  • Ofertantul "A" plaseaza o oferta pentru 2 articole la 20 de Euro fiecare.
  • Ofertantul "B" plaseaza o oferta pentru 4 articole la 21 de Euro fiecare.

Rezultatul acestei licitatii va fi:

  • Ofertantul "B" castiga 4 articole la 20 de Euro fiecare
  • Ofertantul "A" castiga 1 articol la 20 de Euro

Pretul de 20 de Euro determina castigatorul pentru ca este pretul cel mai mic.Numarul total maxim de articole a fost castigat datorita dorintei Ofertantului B de a licita un pret mai mare decat Ofertantul A.

Ofertantul "A" a castigat numai 1 articol si cererea lui initiala a fost de 2 articol, avand astfel dreptul sa refuze cantitatea partiala de 1 articol castigata.

La fel, ca si ofertant castigator, aveti dreptul sa refuzati plata daca ati castigat o cantitate partiala fata de cantitatea ofertata initial de dvs.